BrottStölder

Båtmotorer begärligt stöldgods

Att vara båtägare är inte bara ett nöje.

Båtägare

Att äga en båt är mångas dröm och andras verklighet. Men det är inte enbart ett nöje att äga en båt. Båtstölderna verkar öka från år till år och nu när säsongen lider mot sitt slut ökar risken. Båtmotorer är ett begärligt stöldgods.

Vad är det då som båttjuvarna är ute efter i första hand mer än själva  båten? Motorerna naturligtvis är det som blir stulet mest samt ägodelar som man förvarar i båtarna där då bland annat GPS är ett vanligt byte.

De flesta båttjuvarna är östeuropeiska ligor då från Polen, Rumänien och främst Litauen. De kan gå runt i hamnar och fotografera och sedan planlägger de stölderna långt i förväg. 70 till 90 % av stulna motorer försvinner utomlands för försäljning.

Vad kan man göra själv

Vad kan då båtägarna göra för att minska stölderna? Först och främst är båtsamverkan av stor vikt. Att därtill se till att båten verkar vara bebodd genom enkla detaljer så som att se till att lampor tänds vid olika tidpunkter automatiskt. Kanske sätta upp en flagga, hänga ut en handduk, fälla ner eller upp kapellet emellanåt. Se till att ha ett godkänt lås och att hamnen är tillräckligt upplyst under natten. Dokumentera din båt på datorn samt ha även samma dokument till hands i pappersform. Se till att motorn är märkt på rätt sätt med dold och synlig märkning. Om du själv gör en märkning så använd då hellre personnumret än namnet.

Vad kan polisen göra

Vad kan polisen då göra för att förhindra eller få tag i tjuvarna? Tyvärr är det så att av 5115 stölder under år 2020 så var det enbart 1 % som blev uppklarade. Tjuvarna är oerhört skickliga och snabba att föra ut det stulna ur landet.

När nu en stöld blir anmäld, så gäller det för polisen att säkra spår så snart som möjligt, och förhöra de som eventuellt har sett eller hört något. Då är det av största vikt och hjälp att kunna beskriva tidpunkten då man sett något misstänkt och beskriva den misstänkta personen så bra som möjligt. Var det en kvinna, en man, längd, kroppsbyggnad, glasögonbärare, klädsel, hårfärg och så vidare. Såg man ett fordon, vilket registreringsnummer var det, vilket bilmärke, vilken färg, någon detalj som en trasig lykta? Allt detta blir till stor hjälp i det fortsatta polisarbetet.

Nu har det startat upp ett nytt projekt som heter Hamntillsyn med patrullerande vattenscootrar i hamnar och vid bryggor. Team Marin med Securitas ska på detta initiativ försöka minska båtstölderna och förhoppningsvis få båtägarna att sova bättre om nätterna då de inte är i sina båtar.

Källor:

http://www.polisen.se

http://www.svt.se

https://www.sverigesradio.se/ilagensnamn

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button